Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Méret információ

Az SRA méretű papír, úgynevezett nyers méret, amit digitális nyomtatáskor rendszeresen használnak, mely a nyomtatás utáni vágással nyeri el a végleges formáját, ami lehet szabvány, vagy akár egyéni méretezésű anyag is.

Az SRA3 méretű papírok (32x45 cm)  az A4 és A3 méretű papírok minimálisan nagyobbak, hogy a kifutóval ellátott anyagok fehér technikai szerviz keret nélkül is kinyomtathatóak legyenek.
Normál A4 illetve A3 méretű digitális nyomtatás esetében ez a technikai keret elkerülhetetlen, hiszen a gép görgői ezen a keskeny szélső részen vezetik a papírt

Tehát ha lap széléig érő fehér keret nélküli A4/A3-as nyomatot szeretnénk elérni - úgy nevezett kifutó nyomatot-  ez megoldható egy SRA3 lapra tervezett A4/A3 méretű grafikával, melyet a nyomtató a lap közepére nyomtat, így nem marad le tartalmi rész a képünkből. A középre rendezett grafikák kis példányszámú nyomtatására ez kézenfekvő és egyszerű megoldás, ám nagyobb mennyiségek esetén már csak mm-es pontosságú és vágó élekkel ellátott nyomat a megfelelő, melyet egyésgesen és egyszerre vágunk körbe, vágógép segítségével. 

Nagyobb mennyiség vágásakor elkerülhetetlen az akár 3- 4 mm-es elcsúszás a lapokra kerülő nyomatok között, ugyanis a gép nem azonosan húzza be az íveket, valamint pár milliméteres csavarás is előfordulhat. Kettőoldalas nyomtatás digitálisan nem teljesen passzer pontos, tehát kétoldali elcsúszással is számolnunk kell.
Megfelelően előkészített grafikával viszont nem kell tartanunk az esztétikai romlástól, hiszen a kifutós grafikánk, mely nagyobb, mint a vágott terület, nem fog fehér széleket eredményezni.

Az A3 kifutós, vágóéles grafikák szerkesztésekor kb. 5 mm-es plusz túlfutó grafikára van szükség a vágott méretnél. A vágott méret a kész termék pontos mérete mm-ben meghatározva. Szerkesztéskor figyelembe kell venni a végeredményhez szükséges paramétereket, tehát hogy miképpen képzeljük el magát a kész anyagot, amennyiben kötészetre is szükség van.


Etikett táblázatunkat itt tudja megtekinteni